V Prešove môže voliť v eurovoľbách vyše 71 tisíc občanov

17.06.2004 Celý región

Vyše 71 tisíc občanov Prešova je zapísaných vo voličských zoznamoch pre voľby do Európskeho parlamentu (EP) v nedeľu 13. júna. Sú medzi nimi aj ôsmi občania ...
Vyše 71 tisíc občanov Prešova je zapísaných vo voličských zoznamoch pre voľby do Európskeho parlamentu (EP) v nedeľu 13. júna. Sú medzi nimi aj ôsmi občania iných členských krajín Európskej únie, a to Poľska, Maďarska, Česka, Nemecka a Španielska, ktorí majú trvalý pobyt na území Prešova a môžu tak využiť svoje právo.

Primátor Prešova Milan Benč určil pre voľby dovedna 76 volebných okrskov, nestanovil skorší začiatok otvorenia volebných miestnosti, t. zn. že volebný akt bude prebiehať od 7. do 22. hodiny. Najviac voličov v jednom volebnom okrsku je v okrsku č. 27, čo je miestna časť Šidlovec. Je ich tam bezmála 1350, naopak najmenej - len 359 - je vo volebnom okrsku č. 55 v miestnej časti Šalgovík. Tu je volebná miestnosť umiestnená v bare, ktorý samozrejme v nedeľu nebude funkčný. V ostatných prípadoch voliči prídu voliť do budov základných a stredných škôl a do osvetových stredísk.
Na území mesta nie je ani jeden osobitný volebný okrsok. Hospitalizovaní pacienti vo Fakultnej nemocnici Jána Adama Reimana v Prešove môžu požiadať o prenosnú urnu medzi 10. a 14. hodinou volebnú komisiu v okrsku č. 44. Túto informáciu podalo ešte pred volebným aktom pacientom na lôžku vedenie nemocnice.
Podľa informácií od Jozefa Smetanu vedúceho odboru vnútornej správy Mestského úradu v Prešove vydali už vyše 610 voličských preukazov. Ich vlastníci sa môžu zúčastniť na voľbách mimo Prešova. Smetana poukázal na to, že pri prvom a druhom kole prezidentských volieb si tieto preukazy vybralo približne 1500 osôb, čo podľa neho znamená nižší záujem o eurovoľby.

(jj)
 

Vyberte región